Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

bayezid ağa camii
bayezid ağa camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

ankara hacı bayram camii
ankara hacı bayram camii

            

Önceki Fotoğraf:
ankara hacı bayram camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
ankara hacı bayram camii


ankara hacı bayram camii
Açıklama: Başkentin manevi merkezi… Eyüp Sultan Camii ve Türbesi veya Merkezefendi Camii ve Türbesi gibi adı türbeyle birlikte anılan camilerden… Müslümanlar için Ankara’da önemli bir ziyaretgâh… Bayramiyye Tarikatı’nın kurucusu, Fethin manevi mimarının hocası Hacı Bayram Veli’nin ruhaniyetinin kuşattığı bu mekâna Ankara’nın Eyüp Sultan’ı diyebiliriz. Ulus’ta bir tepede, Ogüst Tapınağı’nın bitişiğinde olan cami, aynı zamanda Ankara’nın sembol yapılarından.
Cami, bizzat Hacı Bayram-ı Veli tarafından 1427 yılında antik Ogüst Tapınağı’na bitişik olarak inşa ettirilmiş. Türbeyse 1429 yılında yapılmış. Selçuklu mimari tarzındaki dikdörtgen plânlı yapı, daha sonraki yıllarda yapılan çeşitli onarımlarda genişletilmiş ve değiştirilmiş. İlk olarak 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından onarılmış ve dönemin ünlü nakkaşı Nakkaş Mustafa tarafından bezenmiş. Sultan 3. Ahmet zamanında Hacı Bayram Veli’nin torunlarından Mehmet Baba tarafından bir kez daha onarılmış. Sultan 3. Mustafa döneminde de yeniden yapılırcasına onarılmış. Dış duvarlardaki yeşil sırlı tuğlalar ve iç duvarlardaki Kütahya çinileri de bu onarımda konulmuş. Cumhuriyet döneminde 1940’ta Vakıflar tarafından restore edilmiş.
Caminin iki şerefeli, tuğla gövdeli minaresinin konumu, alışılmışın dışında güneydoğu yani kıble duvarına bitişik.
Yanındaki beyaz taşlı yapı, Ogüst Mabedi. Burası Osmanlı döneminde Ak Medrese olarak kullanılmış.
Mihrap duvarına bitişik olan Hacı Bayram Türbesi 1429 yılında yapılmış. Kare plânlı, sekizgen yapının üzeri kubbeyle örtülü. Yine kıble tarafındaki bahçe içinde yer alan (Hüseyin) Osman Fazıl Paşa Türbesi sonradan 18. yüzyılda yapılmış.
Caminin altında Hacı Bayram Veli’yle öğrencileri Akşemseddin, Eşrefoğlu Rumi ve müridlerinin kullandığı çile odaları mevcut. Günümüzde ibadet amaçlı olarak kullanılan bu çilehanelere son cemaat yerinden giriliyor. (31/ 03/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 05.04.2009 00:31
Görüntülenme: 1733
İndirilme: 3
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 118.2 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/320
Buşluk Verisi: F/9
ISO hızı: 160
Oluşturma Tarihi: 31.03.2009 07:58:08
Merkez Uzunluğu: 17mm

Powered by DNAsoft