Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

malkara gazi ömer bey camii
malkara gazi ömer bey camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

beypazarı evleri
beypazarı evleri

            

Önceki Fotoğraf:
beypazarı evleri

 
 Sonraki Fotoğraf:
beypazarı evleri


beypazarı evleri
Açıklama: Geleneksel Türk evleri ve konaklarıyla ünlü Beypazarı, Ankara’ya bir saatlik mesafede oldukça engebeli bir yerde bulunuyor. Eski ve yeni olmak üzere ikili bir yerleşim düzenindeki kasabayı görmek için İstanbul’dan geliyorsanız, sizi eski İstanbul yolu üzerindeki ruhsuz betonarme binalardan oluşan yeni yerleşim alanı karşılıyor. Hiç de hoş olmayan bu karşılaşmada hemen hayal kırıklığına uğramayın. Çünkü biraz ilerleyip soldan şehir merkezine girdiğinizde, görmek istediğiniz sıcacık mahalleler, sokaklar, konaklar ve evlerle buluşuyorsunuz. Ankara- İstanbul yolunun kuzeyinde, dağların dik yamaçlarıyla vadilerine kurulu tarihi dokulu ve kokulu Beypazarı’na hoşgeldiniz...
Tipik bir Türk kasabası olan Beypazarı, çok eski bir yerleşim bölgesi. Tarih boyunca İstanbul- Ankara ve Bağdat yolları üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuş. İlk çağda Hitit, Frigya, Galat, Roma ve Bizanslılar, daha sonra da Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar’ın egemenliği altına girmiş.

Roma dönemindeki ilk adı ‘kaya doruğu ülkesi’ anlamına gelen Lagania’ymış. Bizans İmparatorluğu'nun piskoposluk merkezi olmuş. M.S. 491-518 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru Anastasios'un ziyareti sonrasında adı, Anastasiopolis (Anastasios Kenti) olarak değiştirilmiş.
Osmanlı Devleti'nin toprak rejimi ve askeri sisteminin bel kemiğini oluşturan tımarlı sipahi merkezlerinden birisi olan kasaba, yöredeki sipahi beyine ve ticari hayatın yoğunluğuna istinaden Beğ Bazarı diye adlandırılmış.
Türklerin Sultan Alp Arslan komutasında Anadolu'ya girmesinden kısa bir süre sonra Marmara'ya ulaşmalarıyla Beypazarı da ilk Türk akıncılarıyla karşılaşmış. Selçuklu yönetimindeki Beypazarı, konum itibarıyla sık sık göç eden Türkmen boylarına yurt olmuş. Bu boylardan en önemlisi Kayı Boyu. Selçuklu Sultanlığı kendilerine yurt olarak yer göstermiş, Gazi Gündüzalp yönetiminde ilk önce Ankara civarına yerleşmişler. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Bey'in dedesi Gazi Gündüzalp'in mezarı Beypazarı'nın Hırkatepe Köyü'nde bulunuyor. Selçuklular döneminde İstanbul- Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olan Beypazarı, Orhan Bey'in Ankara'yı almasıyla Bursa Sancağı'na bağlanarak Osmanlı yönetimine geçmiş.
Beypazarı, tarih boyunca bir çok yangın geçirmiş ve defalarca harap olmuş bir kasaba. Son büyük yangından sonra Safranbolu'dan gelen ustalar, Beypazarlı ustalarla birlikte çalışarak bugünkü evlerin yapımını gerçekleştirmişler.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine de konu olan Beypazarı evleri genellikle ik- üç katlı ve cumbalı. Üstleri, bölgede guşgana adı verilen çatıyla örtülü. Yapıların iskeleti ahşap. Bu ahşap, tatlı kireç denilen malzemeyle sıvanmış. Odalardaki kirli havayı ve nemi alan yöreye özgü bu malzeme, Beypazarı evlerini farklı kılıyor. Zemin katları taştan, geri kalan kısmı ahşaptan oluşan bu evlerin girişinde demir kapılı mahzenler bulunuyor. Bu mahzenler, yangınlara karşı kıymetli eşyaların saklanması amacıyla kullanılmış. Sokaklarda iç içe yerleşim tarzı benimsenmiş. Bu nedenle kapılar, pencereler ve guşganalar birbirine bakar şekilde düzenlenmiş. Yerleşim olarak bitişik ve birbirine yakın inşa edilen evlerin dışa dönüklüğü çıkmalarla sağlanmış. Cephelerdeki pencere ve kapılar, bütün yapılarda aynı özellikleri gösteriyor. Pencereler dikdörtgen veya kemerli, dört veya altı bölmeli, giyotin veya iki kanatlı. Pencerelerde ahşap ve demir korkuluklar yaygın olarak kullanılmış. Ancak cumba, kafes ve kepenk gibi elemanlar az da olsa mevcut. Kapılar çift ya da tek kanatlı, üstü ahşap kafesli. Bu kafesli açıklık zemin kata hava ve ışık sağlıyor. (05/ 04/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 12.04.2009 01:36
Görüntülenme: 1703
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 103.1 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/250
Buşluk Verisi: F/8
ISO hızı: 320
Oluşturma Tarihi: 05.04.2009 17:13:11
Merkez Uzunluğu: 60mm

Powered by DNAsoft