Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

2. beyazıt camii
2. beyazıt camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

ankara arslanhane camii
ankara arslanhane camii

            

Önceki Fotoğraf:
ankara arslanhane camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
ankara arslanhane camii


ankara arslanhane camii
Açıklama: Ankara Arslanhane Camii; Samanpazarı' nda, Atpazarı Yokuşu üzerinde, adını verdiği mahallede bulunuyor. Âhi Şerafettin Camii olarak da bilinen cami, Selçuklu Sultanı Giyaseddin 2. Mesud Keykavus zamanında, Âhi Hüsameddin ve Âhi Hasaneddin kardeşler tarafından 1290 yılında yaptırılmış. Âhi Hüsameddin’in oğlu Âhi Şerafeddin tarafından da onartılmış.
Dış görünüşü oldukça sade olan cami, Anadolu’nun ahşap direkli camilerinin en başarılı örneklerinden ve Ankara’da âhiler devrinde inşa edilen en büyük cami olması hasebiyle, Ankara’nın önemli mabetlerindendir.
Adını, müştemilâtının duvarında gömülü bulunan Bizans’tan kalma arslan heykellerinden alan caminin beden duvarları moloz ve kesme taştan yapılmış. Roma ve Bizans devri harabelerinden toplanan malzemeler de bu duvarlara düzensiz olarak yedirilmiş.
Camiye doğu, batı ve kuzeyden Selçuklu tarzında oymalarla süslü üç kapıdan giriliyor.
Tek şerefeli minaresi, Selçuklu minarelerinin genel karakteristiğini yansıtıyor. Kuzeydeki taç kapıya bitişik olarak yapılan minarenin yüksek ve kalın kaidesinde taş, gövdesindeyse tuğla malzeme kullanılmış. Kare kaideden silindirik gövdeye geçiş, üçgen satıhlarla sağlanmış. Üçgenlerin bulunduğu papuç üzerindeki sekizgen üst kaidenin her kenarı dikdörtgen nişlerle, bu nişler de mavi ve lâcivert çinilerle süslenmiş. Ne yazık ki bu çinilerin çoğu günümüze ulaşamamış. Minarenin şerefesi oldukça farklı.
Cami, 1992 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş. (09/ 06/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 08.09.2009 06:55
Görüntülenme: 3087
İndirilme: 3
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 95.3 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/250
Buşluk Verisi: F/9
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 09.06.2009 13:11:50
Merkez Uzunluğu: 13mm

Powered by DNAsoft