Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

gazi mihal köprüsü
gazi mihal köprüsü
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

şehzadebaşı camii
şehzadebaşı camii

            

Önceki Fotoğraf:
şehzadebaşı camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
şehzadebaşı camii


şehzadebaşı camii
Açıklama: İç içe geçmiş iki büyük mabet... Biri gücün simgesi, diğeri hüznün... Mimar ve banileri aynı... Kanuni ile Mimar Sinan’ın bu şehre kattığı iki büyük zenginlik… Her ikisi de İstanbul kimliğinin yapıtaşlarını oluşturuyor... Gücün simgesini, Süleymaniye kategorisinde anlattık... Sıra
Büyük bir sevgiden ve acıdan doğan mabet, hüznün simgesi Şehzadebaşı Camii'nde…
Kanuni Sultan Süleyman, en sevdiği oğlu Şehzade Mehmed’in ölümü üzerine, içindeki yangını “Şehzadeler güzidesi Sultan Mehemmedim” mısraına işleyerek, tarih düşürmüş ve bu camiyi oğlunun anısına yaptırmış…
Dış bezeme özellikleri açısından özgün bir yapıdır Şehzade... Koca Sinan’ın “çıraklık eserim” diye nitelendirdiği bu eser, mimarın ilk selâtin külliyesi olması hasebiyle, Osmanlı mimarî tarihi açısından da ayrı bir öneme sahip.
Adını verdiği semtte bulunan külliyenin oldukça hüzünlü bir hikâyesi var… Hikâyenin kahramanları arasında padişahların en muhteşemi Kanuni Sultan Süleyman, mimarların en büyüğü Koca Sinan ve şehzadelerin en bahtsızı Mehmet bulunmaktadır…
Şehzade Mehmet, Sultan Süleyman’ın en kıymetli varlığıdır. Kendisinden sonra onun başa geçmesini istemektedir. Fakat takdir-i ilâhi, Kanuni’nin dileğine uymaz ve daha minnacık bir çocukken hastalıkların pençesine düşen şehzadesini, bu dünyadan genç yaşta alır...
Kanuni, gözbebeğinin ölüm haberini, sefer dönüşünde Edirne’de öğrenir. Acı haber karşısında yıkılan koca padişah, kendini çadırdan dışarı atıp kafasını toprağa gömerek saatlerce ağlar…
Manisa’da vefat eden şehzade, Kanuni’nin emriyle İstanbul’a getirilir ve 16 Ekim 1543’te Beyazıt Camii’nde cenaze namazının kılınmasının ardından, yapımı daha önce başlamış olan cami haziresine defnedilir. Cenaze namazı sonrasında da Kanuni, oğlunun defnedildiği yerde bir türbe yapılmasını ister ve külliyeyi de oğluna bağışlayarak adının Şehzade olmasını buyurur. Türbe bitene kadar cami inşaatı bekletilir. 23 Mayıs 1544’te türbenin bitirilmesinin ardından cami inşaatına devam edilir ve 1548 Ağustos’unda külliyeyle birlikte cami tamamlanır… (23/ 08/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 26.10.2007 16:52
Görüntülenme: 2336
İndirilme: 6
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 51.5 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

Powered by DNAsoft