Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

şirince evleri
şirince evleri
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler

            

Önceki Fotoğraf:
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler

 
 Sonraki Fotoğraf:
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler


hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler
Açıklama: Arzhane’ye açılan bir camekân ardından görünen bu oda, Hırka-i Saadet Dairesi’nin en önemli yeri… Fatih Sultan Mehmet’ten 16. yüzyılın ikinci yarısına kadar, padişahların bu odada uyudukları ve günlük yaşantılarını burada sürdürdükleri biliniyor. Sultan 3. Murat’tan itibaren padişahlar gecelerini Harem’deki odalarında geçirmişler, günlük yaşantılarında da bu odayı kullanmışlar. Geçmişte padişahların taht odası olan Has Oda, 2. Mahmut’tan itibaren yalnızca Peygamber Efendimiz’in hatıralarına tahsis edilmiş ve O’na has bir oda haline gelmiş.

Burada bulunan Hırka-i Saadet sandığı, gümüş şebekeli taht, mahfaza içindeki Sancak-ı Şerif, günümüzde sadece Arzhane’ye açılan kısımdan ziyaret edilebiliyor.

Girişte sol köşede bulunan gümüş şebekeli taht, Sultan 4. Murat tarafından sarayın o dönemdeki kuyumcubaşısına yaptırılmış. Kuyumcubaşı da Evliya Çelebi’nin babası Derviş Zıllî Mehmet…

Dört sütun üzerine oturmuş aynalı tonoz tavanlı taht bir çadırı andırıyor. 2. Mahmut döneminde oda tamamen Kutsal Emanetler’e tahsis edilince, padişahların oturduğu taht, Hırka-i Saadet ve diğer emanetlerin konulduğu mekân haline dönüştürülmüş. Odaya bakan iki cephesindeki şebekeler de 2. Mahmut tarafından yaptırılmış…

Önceleri tahtın arkasında demir kapaklı gömme bir niş içinde, padişahın başı üzerinde muhafaza edilen Hırka-i Saadet ise, yüksek bir sehpa üzerinde altından yapılan büyük bir sandık içerisine yerleştirilmiş.

Hazreti Peygamber’in, meşhur Kaside-i Bürde yazarı Şair Ka’b’a hediye ettiği hırkası, İslâm tarihinde hilâfet alâmeti olarak kabul gördü. Emeviler, Abbasiler, Memlûklular ve nihayet Mısır fethiyle Osmanlı hanedanına intikal etti.

Hırka-i Saadet, yüzyıllar boyunca büyük bir ihtimamla çeşitli mahfazalar içinde saklandı. Halen kullanılan mahfaza Sultan Abdülâziz tarafından yaptırılmış. Hırka, bu mahfazanın içinde yedi adet bohçaya sarılı olarak korunuyor. (28/ 04/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 20.03.2010 10:50
Görüntülenme: 3998
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 125.6 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/2.5
Buşluk Verisi: F/6.3
ISO hızı: 500
Oluşturma Tarihi: 28.04.2009 14:28:07
Merkez Uzunluğu: 56mm

Powered by DNAsoft