Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

süleymaniye camii
süleymaniye camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

üçüncü ahmet çeşmesi
üçüncü ahmet çeşmesi

            

Önceki Fotoğraf:
üçüncü ahmet çeşmesi

 
 Sonraki Fotoğraf:
üçüncü ahmet çeşmesi


üçüncü ahmet çeşmesi
Açıklama: Lâle Devri’nin sembol eserlerinden 3. Ahmet Çeşmesi… Topkapı Sarayı’yla Ayasofya arasındaki çeşme, 1728 yılında Sultan 3. Ahmet tarafından, Mimar Mehmet Ağa’ya yaptırılmış.
Lâle Devri deyince aklımıza hemen zevk ve sefahat gelir. Halbuki İstanbul’un imarı açısından en önemli dönemlerden biridir Lale Devri. Edebiyat, kültür ve sanat alanındaki gelişmelerin yanı sıra teknik konularda da bir çok yenilik bu devire aittir. Meselâ matbaanın, kâğıt fabrikasının, kumaş fabrikasının, çini imalâthanesinin kuruluşu ve itfaiye örgütünün oluşturulması gibi…
İnce ruhlu bir sultan olan 3. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli İbrahim Paşa’yla uyum içinde çalışmış ve el ele verip İstanbul’un bir çok köşesini saraylar, köşkler bahçeler, çeşmeler, sebiller, medreseler ve camilerle donatmış. Günümüze gelebilen en bakımlı Osmanlı eserleri Lâle Devri’ndendir.
Lâle Devri’nin simge eseri 3. Ahmet Çeşmesi de meydan çeşmesi tarzındaki eserlerin en önemlisi ve en zarifidir. Sarayın ilk kapısı Bâb-ı Hümâyûn’nun hemen önünde bir biblo gibi duran çeşmenin dört yanı da taş, bronz ve ahşap işçiliğinin güzel örnekleriyle bezelidir. Yapıldığı dönem, mimaride batı etkisinin yoğun olarak yaşandığı dönemdir bu nedenle barok tarzda taş süslemeler görülür. Ancak diğer süslemelerde ağırlıklı olarak geleneksel motifler öne çıkar. Çeşmede kullanılan çiniler de önemlidir çünkü o dönemde Tekfur Sarayı’nda yeniden canlandırılan Türk çiniciliğinin ilk örnekleridir.
Yine çeşmenin köşeleri batı mimarisinde olduğu gibi keskin değil. Köşelere konulan zarif sebillerle yumuşatılmış.
Her cephenin ortasına bir çeşme, her çeşmeyle sebil arasına da mihrapçe şeklinde birer niş konulmuş. Sadece bir cephede niş yerine kapı konulmuş.
Çatısı, geniş ahşap saçaklı bir kurşun kaplamayla örtülmüş. Çatı üzerine de estetik görünmesi için ortadaki büyük olmak üzere beş kubbe konulmuş.
Çeşmenin hüsn-ü hatları ve Ayasofya yönündeki celi sülüs kitabesi Sultan 3. Ahmed’in eseridir. (26/ 01/ 2010)
Kelimeler:  
Tarih: 22.08.2010 21:53
Görüntülenme: 1512
İndirilme: 2
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 108.2 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/400
Buşluk Verisi: F/10
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 26.01.2010 15:36:08
Merkez Uzunluğu: 10mm

Powered by DNAsoft