Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

harput kalesi
harput kalesi
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

fatih medreseleri
fatih medreseleri

            

Önceki Fotoğraf:
fatih camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
fatih medreseleri


fatih medreseleri
Açıklama: Akdeniz Medreseleri...
Fatih külliyesini teşkil eden yapılar, alan ortasındaki caminin mihrabı eksenine göre simetrik olarak yerleştirilmiş. Caminin doğu ve batı yönlerinde büyük boş alanlar bırakılmış, bunların arkasına simetrik bir düzen içinde medreseler yerleştirilmiş. Bu medreselerden sekizi Marmara yönünde yer almakta ve “Akdeniz Medreseleri” olarak adlandırılmaktadır. Doğu’da Haliç yönünde bulunan diğer sekiz tanesi ise “Karadeniz Medreseleri” diye tanınır.

Fatih Sultan Mehmet Han, yaptırdığı eserlere büyük önem vermiş, o eserlerin ayakta kalabilmesi için vakıflar tesis etmiş ve bu vakıflarda görev yapacak seçkin kişilerin vasıflarını da vakfiyelerinde ayrı ayrı belirtmiştir. Bu vakfiyelerin her satırı, insanî ve kültürel meseleler açısından büyük öneme haizdir. Öğretmenler, profesörler ve yardımcıları ile darüşşifa ve hekimlere dair konulan şartlar neredeyse bugünün aynıdır. Bu da ilk Türk üniversitesinin ne kadar kapsamlı kurulduğunu göstermektedir.

Fatih’in vakfiyeleri oldukça geniştir. Medreseler ile ilgili vakfiyenin bir bölümünde; “Semâniye Medreselerinin her biri için anlatma kabiliyeti yönünden başkan olabilecek vasıfları belirgin, başlangıç ve devamda, aklî ve naklî ilimlerde benzeri pek az bulunur, öğreticilik makamında her türlü liyakati benliğinde toplamış, faydalı ilimler tahsiline aziz ömrünü harcamış üstün vasıflı bir müderris tayin oluna….” Şeklinde şart koşulurken, darüşşifa ile ilgili vakfiyede; “Darüşşifa için hasta nabzının hallerini bilen, anatomi ilminde geniş bilgi sahibi, tıp dalında ve şifa konusunda benzerlerinden üstün, büyük tecrübe sahibi olduğu sabit olan iki mütehassıs tayin oluna…”, “Ve bir üstad cerrah operatör tayin oluna. Bu hüner sahibi de Allah’ın rızasını isteyici ve Allah için tedavi ve ilâca muhtaç olan Müslümanlara hizmet ede…” şartlarını koymuştur.
Darüşşifada görev yapacak aşçı ve yapacakları yemeklere kadar vakfiyesinde yer veren büyük sultan, medreseleri yaptırıp görevlilerini tayin ettikten sonra medreselerin müderrisleri ile bir gün sohbet ederken; “Değerli üstadlar, şu medrese odalarından bir tanesini de bana tahsis buyurun da, ben de devlet işlerinden vakit buldukça buraya gelip odama çekileyim ve ilmî incelemelerde bulunayım” der. Ancak, “Sultanım, medresede bir oda sahibi olmak için hiç değilse danışmend’lik ilmî pâyesini kazanmış olmak gereklidir. Sizin ise böyle bir ilmî pâyeniz yoktur. Bu bakımdan size oda tahsis edemeyiz” cevabı karşısında hiç sinirlenmeyen koca Fatih, “Üstadlarım, benim burada bir oda sahibi olmamın çaresi, yolu nedir?” diye sorar. Müderrisler de, müderrisler yani profesörler topluluğu huzurunda imtihan olması gerektiğini, sahip olduğu bilginin bir danişmend yani doçentin bilgisi kadar veya ondan üstün olması halinde kendisine bir odanın tahsis edilebileceğini söylerler. Sonunda Fatih, belirlenen günde müderrisler huzurunda imtihan olur, tabiatıyla üstün bilgi ve kültürü sayesinde imtihanı başarır ve bir medrese odası alır. (16/ 08/ 2007)
Kelimeler:  
Tarih: 09.11.2007 00:19
Görüntülenme: 5345
İndirilme: 17
Oylama: 3.00 (2 Oy(lar))
Dosya boyutu: 260.4 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/125
Buşluk Verisi: F/6.3
ISO hızı: 100
Oluşturma Tarihi: 16.08.2007 16:37:40
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft