Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

gül
gül
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

mihrimah sultan camii
mihrimah sultan camii

            

   Sonraki Fotoğraf:
mihrimah sultan camii


mihrimah sultan camii
Açıklama: mihrimah sultanlar
Kanuni’nin biricik kızı adına, Koca Sinan’ın özenerek yaptığı aynı adı taşıyan iki cami… Mihrimah Sultan…
Biri, eskiden Kâbe toprağından sayılan Üsküdar’ın Sultantepe’sinin eteğinde hakim bir set üzerinde,.. Diğeri, Yeditepeli İstanbul’un en yüksek tepesi olarak bilinen Edirnekapı’da kurulu…
Bânilerinin adı Mihrimah… Farsça’da “güneş ve ay” anlamına geliyor… Bir rivayete göre Sinan, Mihrimah Sultan’a plâtonik bir yakınlık duymaktadır. Bu nedenle iki caminin de yerini özenle seçmiş ve camileri, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hesaplama ve estetik anlayışıyla inşa etmiştir… Bu hesaplama sonucuna göre, senede bir defa, güneş Edirnekapı’daki caminin tek minaresinin arkasından batarken, aynı anda Üsküdar’daki caminin iki minaresi arasından dolunay doğmaktadır…
İkisi de, toplumsal ihtiyaçlara yönelik yapılar bütününden oluşan külliye şeklinde yapılmış… Üsküdar’daki, Anadolu’dan gelen; Edirnekapı’daki, Rumeli’den gelen kervanları karşılayıp bütün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde inşa edilmiş…
Adına çifte külliye yaptıran Mihrimah Sultan, Kanunî'nin hayatta kalan tek kızı olduğu için babasının gözbebeğidir. Kanunî’nin gözdesi Hürrem Sultan’dan olan Mihrimah Sultan, yine büyük padişahın çok önem vererek sadrazam yaptığı Rüstem Paşa’nın eşidir. İstanbul’a çok sayıda eser bırakmış, bu eserlerin tamamını da Mimar Sinan’a yaptırmıştır…
2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde sarayda en fazla sözü geçen, farklı bir kadın olan Mihrimah Sultan, kocası Rüstem Paşa sadrazam olduktan dört yıl sonra 1548'de Mimar Sinan'a Üsküdar'daki camiyi yaptırır... Az ve vitraylı pencerelerden gün ışığı zor girdiği için, caminin içi oldukça loş olur. Mihrimah Sultan da bu camiyi karanlık bulur. Onun bu hoşnutsuzluğunu unutmayan Sinan, yıllar sonra Edirnekapı'daki camiyi, hiçbir camide yapmadığı kadar aydınlık yapar…
Yaptığı eserlere banilerinin özelliklerinden bir şeyler katan Mimar Sinan, kadının ince ve zarif yönünü de Mihrimah Sultanlara yansıtmış. Edirnekapı’daki cami, tam bir kadın zarafetindedir… Duvarlarının neredeyse tamamını kaplayan pencereleri tül perde gibidir. Üsküdar’daki geniş revaklı cami de etekli bir hanıma benzetilir…
Ne yazık ki şimdilerde - 2007-, Üsküdar’daki caminin iki minaresi arasından ay doğarken, Edirnekapı’daki caminin tek minaresi arkasından güneş batmıyor. Çünkü bir yılı aşkın süredir minarenin yerinde bir iskele duruyor…
Kelimeler:  
Tarih: 17.11.2007 22:57
Görüntülenme: 4565
İndirilme: 4
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 159.3 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

Powered by DNAsoft