Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

yeni valide camii
yeni valide camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

zarafet abidesi
zarafet abidesi

            

Önceki Fotoğraf:
zarafet abidesi

 
 Sonraki Fotoğraf:
mihrimah sultan camii


zarafet abidesi
Açıklama: Şimdilerde (2007) yerinde olmayan minare alemi, İstanbul’un göğe yükselen en uç noktasında olan Mihrimah Sultan Camii, şehrin en aydınlık camisi unvanına sahip. Cami, Mimar Sinan’ın en zarif yapılarından biri ancak, çelik kafesler bu özelliğini gölgeliyor.
İstanbul’un en yüksek tepesi altıncı tepe, Edirnekapı’nın bulunduğu yerdedir. Bu noktada, Mimar Sinan’ın, Kanunî’nin kızı Mihrimah Sultan için yaptığı Mihrimah Sultan Camii’ni görüyoruz. Sinan sanatı içinde özel bir yeri olan cami, 1562-65 yılları arasında surların hemen içinde, Fatih’in şehre girdiği gediklerin karşısında inşa edilmiş. Bizans dönemi Aya Yorgi Manastırı’nın kalıntıları üzerine kurulan ve şehrin en yüksek mevkiinde olan yapı, heybetiyle İstanbul’un değişik yerlerinden hemen göze çarpıyor. Koca Sinan, burada da bir yenilik yapmış, iç mekânı örten büyük kubbeyi payandasız inşa etmiş. Yerden 38 metre yükseklikte olan kubbe, 21 metreyi bulan çapı ile yanal desteği olmayan yığma kabuk yapıların dünyadaki en büyüğü olarak biliniyor.

Adına iki cami yaptırılan Mihrimah Sultan, Kanunî'nin hayatta kalan tek kızı olduğu için babası tarafından çok sevilmiştir. Kanunî’nin gözdesi Hürrem Sultan’dan olan Mihrimah Sultan, yine büyük padişahın çok önem vererek sadrazam yaptığı ve sadrazam olarak en uzun süre hizmet veren Rüstem Paşa’nın eşidir. 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde sarayda en fazla sözü geçen kadın olan Mihrimah Sultan adına önce Üsküdar’da yaptırılan aynı adlı ilk cami, sultan tarafından karanlık bulunup beğenilmeyince, Mimar Sinan bu kez Edirnekapı’da daha aydınlık ve ferah olan ikinci camiyi yapmış. Kanunî’nin gücünü ve görkemini Süleymaniye’ye, 2. Selim’in şair ruhunu, ince ve zarif minarelerle Selimiye’ye yansıtan Koca Sinan, kadının ince ve zarif yönünü de Mihrimah Sultan’la yansıtmış. Caminin dış görünümündeki ferahlık ve zarâfet, asıl içeride kendini gösteriyor. Fakat ne yazık ki caminin içinde yıllardır kurulu olan iskele yüzünden bu görüntüyü alamıyoruz… Zarâfet ve ferahlık ise neredeyse tamamen pencereyle kaplı duvarlardan kaynaklanıyor. (22/ 01/ 2005)
Kelimeler:  
Tarih: 18.11.2007 00:21
Görüntülenme: 1948
İndirilme: 2
Oylama: 5.00 (1 Oy(lar))
Dosya boyutu: 100.3 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D70s
Pozlama Süresi: 1/640
Buşluk Verisi: F/6.3
Oluşturma Tarihi: 22.01.2005 03:54:24
Merkez Uzunluğu: 135mm

Powered by DNAsoft