Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

konya kapı camii- ihyaiyye camii
konya kapı camii- ihyaiyye camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

bitlis
bitlis

            

Önceki Fotoğraf:
bitlis

 
 Sonraki Fotoğraf:
bitlis


bitlis
Açıklama: Van Gölü’nün batısında bir vadi içinde kurulu olan Bitlis, diğer Anadolu şehirleri gibi tarih boyunca bir çok medeniyete beşiklik etmiş. M.Ö. 1400 yıllarından itibaren Urartuların vatanı olmuş. Sırasıyla Asurlular, Medler, Pers Krallığı, Büyük İskender ve Roma dönemlerini yaşamış. Alp Arslan’la birlikte ilk Türk yurtlarından olmuş. Daha sonra sonra Eyyübiler ve Harzemşahlar’la tanışmış. Moğol istilâsını görmüş. 1514 yılında Çaldıran Savaşı’yla Osmanlı olmuş ve bir ilim, sanat ve kültür merkezi haline gelmiş.
Adını, Büyük İskender’in şehirdeki kaleyi yaptırttığı komutanı Bedlis’ten alan şehir, 1. Dünya Savaşı sırasında bir müddet Rus işgali altında kalmış. Türküsü de bu olaydan sonra yakılmış. Rivayete göre Rus işgali sırasında Bitlis bir harabe şehre dönmüş. Savaş sırasında şehri terkeden bir baba ve oğul, düşmanın çekilmesinden sonra geri dönmek üzere yola çıkıp şehre hakim olan Dideban Dağı eteğine varmışlar. Baba, şehirde canlı kalıp kalmadığını öğrenmek için oğlunu şehre göndermiş. Bir süre sonra geri dönen oğul uzaktan; “Şehirde hayata dair hiçbir iz yok. Sadece 5 tane minare ayakta kalmış.” diye seslenmiş. Bunu duyan baba yıkılmış ve diz çökerek o meşhur ağıtı yakmış: “Bitlis’te beş minare, beri gel oğlan beri gel. Yüreğim dolu yâre, beri gel oğlan beri gel.”
Bitlis’in simgesi olan beş minarenin günümüzdeki durumuna gelince… 2012 yılında bu minarelerden dördünün Ulu Camii, Şerefiye Camii, Gökmeydan Camii ve Meydan Camii’ne ait olduğu ancak beşinci minarenin bilinmediği şeklinde haberler yapılmış ve minarenin kayıp olduğu iddia edilmişti. Bunun üzerine harekete geçilmiş ve beşinci minarenin yeri tespit edilmişti. Kayıp minare, şehir merkezindeki Hatuniye Camii’ne aitti. Abbasiler döneminde yapılan bu cami, değişik dönemlerde defalarca onarım gördüğü için özelliğini kaybetmiş ve minaresi de yıkılmıştı.
Bitlis bir vadi şehri olduğu için konumu itibariyle çok güzel. Genellikle yüksek duvarların sokaktan ayırdığı dışa kapalı evleri düzgün kesme taştan, üzerleri düz toprak damlı olarak inşa edilmiş. Kullanılan taşların renginden dolayı şehrin gri, donuk bir görüntüsü var. Neyse ki evlerin değişik meyve ağaçlarlarıyla süslü bahçeleri bu görüntüyü renklendiriyor. (29/ 08/ 2014)
Kelimeler:  
Tarih: 02.12.2014 15:36
Görüntülenme: 1866
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 150.5 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

IPTC Info
Byline: MustafaCambaz
Telif Notları:

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D600
Pozlama Süresi: 1/250
Buşluk Verisi: F/8
ISO hızı: 160
Oluşturma Tarihi: 29.08.2014 15:48:06
Merkez Uzunluğu: 42mm

Powered by DNAsoft