Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

topkapı sarayı
topkapı sarayı
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

mirliva hüseyin paşa camii
mirliva hüseyin paşa camii

            

Önceki Fotoğraf:
mirliva hüseyin paşa camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
mirliva hüseyin paşa camii


mirliva hüseyin paşa camii
Açıklama: (Son cemaat yeri- Arkada görülen minare yeni yapılan camiye ait)

Trakya’nın en eski camilerinden olan Mirliva Hüseyin Paşa Camii’nin bulunduğu yer bir köy... Tekirdağ- Malkara yolu üzerinde, Tekirdağ’a 25 kilometre uzaklıktaki İnecik köyü… Bu ölçüde bir tarihi eser nasıl olur da bir köyde olur demeyin… Kervanların geçtiği yol güzergâhında kurulan İnecik, Osmanlı döneminde önemli bir merkezmiş. Küçük çaplı da olsalar han, hamam ve köprüsü var. Evliya Çelebi bile Seyahatnamesi’nde, dükkânları ve hane sayısıyla bu köye yer vermiş.
Köy tüzel kişiliğine bağlı olan cami, 1498 yılında yapılmış. Ters “T” plânlı yani yan odalı... 1912’deki Mürefte Depremi’nde hasar gören caminin, aynı yıl meydana gelen Saros depreminde kubbesi çökmüş, sadece duvarları ayakta kalabilmiş. 1975 yılına kadar harabe haldeymiş. O yıllarda Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde müdür yardımcısı olan bir kişi, İnecik köyünün damadı olmuş. Köydeki caminin halini görünce etkilenmiş ve caminin tekrar yapımı için yardımcı olmaya söz vermiş. Bu kişi, İstanbul’daki camiler için ayrılan ödenekten arttırdığı parayı biriktirip peyderpeyi Mirliva Hüseyin Paşa Camii’nin onarımı için oluşturulan havuza göndermiş. Gönderilen para ve köylünün katkılarıyla sürdürülen onarım çalışmaları 15 yıl sürmüş ve nihayet 1990’da cami ibadete açılmış. Ancak, 15 yıllık bu süreç içinde kubbesi kurşunla kaplanmadığından çatlaklaradan içeriye su sızmış ve daha ibadete açıldığı yıl onarıma muhtaç hale gelmiş. Sonraları kurşun kaplanmış ama iç kısım tamir edilememiş. Maalesef fotoğrafı çektiğim tarihte de bu durumdaydı.
Tapusu köy tüzel kişiliğinde olan caminin esaslı bir onarıma ihtiyacı var. Ne var ki maliyeti oldukça yüksek olan bu iş köylüyü aşıyor. Vakıfların bu camiye acilen müdahale etmesi gerekiyor. Caminin genç imamının anlattığına göre, tapusunun Vakıflara geçirilmesi için yıllar önce girişimler yapılmış ancak henüz bir netice alınamamış. Tahminimce onlar da bu maliyetli işe bulaşmak istemiyor.
Bu arada caminin genç imamından bahsetmeden geçemeyeceğim. Yaklaşık 5 yıldır 1000’e yakın cami çektim. Bu çekimler esnasında, iznim olduğu halde zorluklar çıkartanından görev yaptığı camiyi tanımayana, yardımcı olabilmek için benimle birlikte minareye çıkanından filôzofuna kadar çok farklı cami görevlisiyle karşılaştım. Kimi zaman sinirlendim, kimi zaman da takdir hisleriyle doldum. Mirliva Hüseyin Paşa Camii imamı da takdiri fazlasıyla hak eden birisi… Sadece camisiyle ilgili değil, köyün tarihini de en ince ayrıntısına kadar biliyor ve bu bilgiyi paylaşıyor. Oldukça da gayretli… Bu ecdat yadigârı için mutlaka bir şeyler yapacağından ve sonuç da alacağından eminim… Allah yar ve yardımcısı olsun… (02/11/2008)
Kelimeler:  
Tarih: 14.11.2008 01:06
Görüntülenme: 2514
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 97.4 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/200
Buşluk Verisi: F/7.1
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 02.11.2008 13:48:43
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft