Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

bursa abdal mehmet camii
bursa abdal mehmet camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

tekirdağ rüstem paşa camii
tekirdağ rüstem paşa camii

            

Önceki Fotoğraf:
tekirdağ rüstem paşa camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
tekirdağ rüstem paşa camii


tekirdağ rüstem paşa camii
Açıklama: Bir Mimar Sinan eseridir ve şehrin en güzel yapısıdır. Halk tarafından Paşa Camii olarak da bilinir. Tekirdağ Limanı’na hâkim bir tepede kurulu olan cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa tarafından 1553 yılında yaptırılmış. İstanbul’daki adaşı gibi etrafı dükkânlarla çevrili. Bu durum, bânisinden kaynaklanmakta. Rüstem Paşa, Hürrem Sultan’ın desteğiyle büyük servet sahibi olmuş bir vezir… Ticarî zekâya sahip olduğu için de yaptırdığı bütün eserlerin bulunduğu mevkiyi bir ticaret merkezi haline getirmeyi başarmış. Tarihi şahsiyetler arasında hiç sevemediğim bir kişidir Rüstem Paşa… Ancak geriye çok güzel eserler bırakmış. Buradaki camiyi de külliye olarak inşa ettirmiş. Cami, medrese, imaret, kütüphane, bedesten, kervansaray ve hamamdan oluşan yapılar topluluğundan günümüze yalnızca cami ve bedesten iyi durumda gelebilmiş, diğerlerinin bir kısmı harap olurken bir kısmı yok olup gitmiş.
Caminin batısında bulunan 6 kubbeli bedesten 1965 yılında Vakıflar tarafından restore edilmiş. Doğusundaki kütüphane, hamam ve medreseyse 1986- 1988 yılları arasında onarılmış ve denize bakan güney kısmıyla birlikte tarihi dokusuna uygun olarak çarşı haline getirilmiş. Külliyenin bir bölümü de park olarak halkın kullanımına açılmış.

Mütevazı ölçülerde yapılmış olmasına rağmen, büyük kubbesinin etkisinden hem dış görünüşü hem de iç mekânıyla etkileyici bir yapı Rüstem Paşa Camii… Koca Sinan’ın imzasını taşıyan hangi eser etkileyici değil ki…
Geniş bir avlu içerisinde yer alan yapı, kesme köfeki taşıyla inşa edilmiş. Girişteki son cemaat yeri, tıpkı yine Sinan eseri olan Üsküdar’daki Mihrimah Sultan, Tophane’deki Kılıç Ali Paşa, Fatih’teki Mesih Ali Paşa ve Üsküdar’daki Valide-i Atik camilerinde olduğu gibi çifte revakla çevrelenmiş. Tam kuzeyde olan 22 sütun üzerine oturtulmuş dış son cemaat yeri ahşap çatılı. İç son cemaat yeri ise ortada haç tonozlu ve bunun iki yanında da ikişer kubbeyle örtülmüş. Bu örtü sistemi de büyük kubbede olduğu gibi kurşunla kaplanmış. (02/11/2008)
Kelimeler:  
Tarih: 14.11.2008 17:28
Görüntülenme: 1999
İndirilme: 3
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 75.2 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/320
Buşluk Verisi: F/10
ISO hızı: 160
Oluşturma Tarihi: 02.11.2008 11:14:33
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft