Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

süleymaniye camii
süleymaniye camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

saray ayas paşa camii
saray ayas paşa camii

            

Önceki Fotoğraf:
saray ayas paşa camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
saray ayas paşa camii


saray ayas paşa camii
Açıklama: Saray, Tekirdağ’a bağlı en eski yerleşim merkezi olması ve eski Edirne- İstanbul yolu üzerinde olması nedeniyle önemli bir yer. İlçe, Bizans döneminde küçük bir yerleşim birimiymiş. 1350’li ve 1360’lı yıllarda bölgenin tamamının Türkler tarafından fethedilmesiyle birlikte Anadolu’dan getirilen Yörüklere yurt olmuş. Fatih Sultan Mehmet döneminden 19. yüzyılın sonlarına kadar Edirne Vilayeti, Kırklareli Sancağı’nın Vize kazasına bağlı bir nahiye olan Saray, Edirne’yi İstanbul’a bağlayan yol üzerinde yer almasından dolayı önem kazanmış. Fakat Saray’ın asıl gelişimi ve imarı Ayas Mehmet Paşa zamanında gerçekleşmiş. Ayas Mehmet Paşa, Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından biri. Mısır’ın alınmasında katkısı büyük. Tomanbay’ı ele geçiren o. Kanuni Sultan Süleyman’ın bütün seferlerine katılmış ve sonunda 1536- 1539 yılları arasında sadrazamı olmuş. Meşhur Preveze Deniz Zaferi onun sadrazamlığı sırasında kazanılmış. Vize ve Saray kendisine vakıf olarak bağlanmış. O da bu topraklarda imar faaliyetlerini ihmal etmemiş. 1539’da cami, medrese ve hamamdan oluşan Ayas Mehmet Paşa Külliyesi’ni yaptırarak Saray’ı önemli bir merkez haline getirmiş. Külliyenin tamamlandığı yılda da vebadan vefat etmiş.
Ayas Mehmet Paşa Külliyesi’nden bugüne sadece hamam ve cami gelebilmiş. Ayas Paşa Camii, Klâsik Osmanlı mimari üslûbunda, üç bölümlük son cemaat yeriyle tipik bir tek kubbeli cami. Duvarları kesme taş örgülü. Sonradan camekânla kapatılan son cemaat yerini üç küçük kubbe örtüyor. Kare kaideye oturan silindirik gövdeli, tek şerefeli minaresinin külâhı da diğer bölümleri gibi taştan.
Namaz vakitlerinde kapalı olduğu için caminin iç mekânını çekemedim ama son cemaat yerine bakan pencereden görebildiğim kadarıyla çekmeğe değer bir şey de kalmamış. Mihrap ve minber orijinal değil. Sonradan yapılmış. Duvarlarda da kalem işi gibi herhangi bir bezeme bulunmuyor.
Bu arada, Saray'ın bir diğer özelliği de Osmanlı döneminde Kırım Hanlarına ikinci yurt olması. Osmanlı İmparatorluğu içindeki Kırım Hanlığı’ndan çeşitli sebeplerle uzaklaştırılan Han ve Kalgaylar, Saray ve çevresindeki köy ve çiftliklere yerleştirilmişler. Ayas Paşa Camii avlusunda yer alan hazirede bu Kırım Hanlarının bir kısmının mezarları bulunuyor. 1700’lü yıllarda vefat eden ve hazirede kabirleri bulunan hanlar şunlar: 2. Devlet Giray Han, 2. Fetih Giray Han, İslam Giray Han, 3. Selim Giray Han, 4. Devlet Giray Han ve Şahbaz Giray Han. (12/ 04/ 2009)
Bir not:
Fotoğrafta görülen taşlar, cami haziresine sonradan getirilmiş.
Saray'da oturan Murat Bey, bu taşların 10- 12 yıl önce bahçenin yani hazirenin harap olmaması, çiçeklerin ezilip koparılmaması için başka yerlerden buraya getirildiğini yazarak beni uyardı.
Yani dağınık bir şekilde görülen bu taşların Kırım hanlarının mezarlarıyla bir ilgisi yok. Ancak yukarıdaki fotoğrafta görülen kabir büyük ihtimalle hanlardan birine ait. Çünkü taşlar gibi iğreti durmuyor. Ve de kabir, taş değil... (22/ 10/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 15.04.2009 22:48
Görüntülenme: 2156
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 161.9 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/320
Buşluk Verisi: F/9
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 12.04.2009 11:43:42
Merkez Uzunluğu: 12mm

Powered by DNAsoft