Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

lüleburgaz sokullu mehmet paşa camii
lüleburgaz sokullu mehmet paşa camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

çinili camii
çinili camii

            

Önceki Fotoğraf:
çinili camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
çinili camii


çinili camii
Açıklama: Üsküdar’ın önemli camilerinden olan Çinili Camii; medrese, sebil, sıbyan mektebi, çeşme ve hamamdan oluşan bir külliyenin parçası. Altunizade ile Atik Valide Camii arasında bir tepede yükselen yapı, 1640 yılında 1. Ahmed’in eşi Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından, Mimar Kasım Ağa’ya yaptırılmış.
Caminin bâniyesi Kösem Sultan, Osmanlı tarihinin en önemli valide sultanlarından. Sultan 4. Murat ve Sultan İbrahim’in validesi. Yani iki padişah anası… Torunu da bir padişah… 4. Mehmet… Bu nedenle devlet yönetiminde etkili olmuş bir valide sultan… Hayır işlerini de çok severmiş. Borcundan dolayı hapsedilenlerin borçlarını ödemekten, fakir ve kimsesiz kızlara çeyiz yapmaktan hoşlanırmış. Ne yazık ki sonu hazin bitmiş. Saray entrikaları yüzünden, torunu 4. Mehmet’in annesi yani gelini Turhan Sultan tarafından düzenlenen bir baskınla Topkapı Sarayı’nda öldürülmüş.
Çinileri ve son cemaat yeriyle dikkat çeken cami zamanla bakımsızlıktan harap hale gelmiş ve uzun yıllar böyle kaldıktan sonra 1964 yılında restore edilerek ibadete açılmış. Üç tarafını kuşatan son cemaat yeri de bu onarım sırasında kapatılmış.
Cami, geniş bir avlu içinde yer alıyor. Bu avluya kuzey ve güneyden olmak üzere iki kapıdan giriliyor. Sıbyan mektebi ve hamam, kuzey avlu duvarının dışında yer alıyor. Çinili Hamam halen işlevini sürdürüyor. Sıbyan mektebi de Çinili Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veriyor. Günümüzde hiç kullanılmayan medrese odalarıysa avlunun doğusundaki köşede karşılıklı olarak sıralanıyor.
Kare plânlı ve tek kubbeli camiyi üç yandan kuşatan son cemaat yeri sekizgen sütunlara oturan meyilli bir ahşap çatıyla örtülmüş.
Caminin son cemaat duvarlarıyla iç mekânda mihrap ve minber külâhı da dahil olmak üzere üst kat pencerelin alt hizasına kadar tüm duvarlar sıraltına boyama tekniğiyle yapılan Kütahya çinileriyle kaplanmış. 17. yüzyıl Kütahya çinilerinin en başarılı örnekleri bu camide bulunuyor. (14/ 04/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 15.04.2009 23:22
Görüntülenme: 4236
İndirilme: 1
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 130.1 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/200
Buşluk Verisi: F/8
ISO hızı: 160
Oluşturma Tarihi: 14.04.2009 17:28:18
Merkez Uzunluğu: 10mm

Powered by DNAsoft