Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

fırat nehri
fırat nehri
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

silahtar mehmet bey camii
silahtar mehmet bey camii

            

Önceki Fotoğraf:
silahtar mehmet bey camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
silahtar mehmet bey camii


silahtar mehmet bey camii
Açıklama: Eyüp’te, heybetli görünümlü Zal Mahmut Paşa Camii’nin hemen yanında, iki üç metre uzaklığında küçük bir mescittir Silahtar Mehmet Bey Mescidi… Ancak mimarî özellikleri oldukça farklı olduğu için Zal Mahmut Paşa Camii gibi büyük bir yapının ağırlığı altında ezilmiyor.
Heybetli caminin yanında bir biblo gibi duran mescidin yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Bir görüşe göre bu mescit, fetihten hemen sonra Silahtar Mehmet Bey tarafından yaptırılmış. Reşat Ekrem Koçu’ya göreyse bu mescit de, yanındaki Zal Mahmut Paşa Camii gibi bir Sinan eseri. Prof. Semavi Eyice’nin, Eyüp Sultan Sempozyumu’nda anlattığına göre, Koçu, İstanbul Ansiklopedisi’nde Bey Mescidi maddesinde eseri şu cümlelerle tarif ediyor: “Mimar Sinan yapısı Zal Mahmut Paşa Camii’nin hemen karşısında yine o Mimar Sinan’ın eseri küçücük bir mescittir. Dâhî sanatkâr, bir türbe ve bir medrese ile beraber azametli Zal Paşa manzumesinin karşısına bu küçük mescidi, öylesine bir yapı bediası olarak koymuştur ki, yoldan geçen o büyük camiyi gördükten sonra, bu küçük mescidin göz önünden silinmesi gerekirken, bilâkis Bey Mescidi gözleri kendi üzerine çekivermektedir.”
Görüldüğü gibi Koçu, bu küçük mescidin de Mimar Sinan tarafından yapıldığını ve büyük cami yanında ezilmemesi için çok değişik ve orijinal bir mimaride kurulduğunu vurguluyor. Bey Camii ve Bey Mescidi olarak da bilinen eserin yapım tarihi ne olursa olsun, Semavi Eyice’nin de yazdığı gibi duvar tekniği ve mimarisi, bu küçük yapının klâsik döneme ait olduğunu açık bir şekilde belli ediyor.
Üstü kurşunla kaplı ahşap bir çatısı olan Silahtar Mehmet Bey Camii, minaresiyle birlikte taş ve tuğla karma tekniğiyle yapılmış. Tıpkı yanındaki Zal Mahmut Paşa Camii gibi… İlginç minaresi mescitten ayrı ve sokaktan camiye geçişi sağlayan kapının yanında, avlu duvarına bitişik. Kare kaidesinin üstünde kısa bir papuç bölümünden sonra altıgen biçimli gövde yükseliyor. Fazla uzun olmayan gövdenin üzerinde dışa taşkın olmayan şerefe yer alıyor. Mermer söveler ve bunların arasına yerleştirilen korkuluk levhalarıyla üstü kapalı bir odayı andıran şerefenin külâhı da caminin çatısı gibi kurşun kaplı. (16/ 01/ 2010)
Kelimeler:  
Tarih: 28.01.2010 13:28
Görüntülenme: 1127
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 96.8 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/2
Buşluk Verisi: F/4.5
ISO hızı: 320
Oluşturma Tarihi: 16.01.2010 19:46:50
Merkez Uzunluğu: 12mm

Powered by DNAsoft