Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

eyüp sultan camii
eyüp sultan camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler

            

Önceki Fotoğraf:
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler

 
 Sonraki Fotoğraf:
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler


hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler
Açıklama: Türklerdeki Peygamber sevgisi ve Hz. Muhammed’e hürmet, hiçbir millette görülmeyecek derecededir. Sadece Topkapı Sarayı’nda bile buna şahit olabilirsiniz…
Osmanlı hanedanı, hilâfet namına inşa ettiği saraydaki en estetik, en görkemli, en parlak daireyi, Peygamber ve sahabe yadigârlarının muhafazasına ayırmış. Yavuz Sultan Selim’le başlayan hizmetkârlık da son padişaha kadar devam etmiş.
Mısır ve Hicaz Seferi’nden sonra Kahire’deki Melik Müeyyed Camii’nde Yavuz
Sultan Selim adına okunan hutbede, hatip yeni halifenin adını söylerken, o zamana kadar âdet olduğu gibi, “Hakimü’l Harameyni’ş Şerifeyn” sıfatını kullanmıştı. Bunun üzerine o büyük sultan oturduğu yerden seslenerek, “Hadimü’l Harameyni’ş Şerifeyn” denmesini istedi. Yani Mekke ve Medine’nin hâkimi değil hadimi, hizmetçisi olarak görüyordu kendini…
Osmanlı, mukaddes topraklara ve mukaddes emanetlere hep Yavuz’un zaviyesinden baktı.
Mekke’de, Kâbe yakınındaki Osmanlı eseri Ecyad Kalesi buna en güzel örneklerden… Kale inşasında çalışan işçi ve ustalar, mukaddes topraklarda bulundukları için buraya hürmetlerinden dolayı eserin yapım sürecinde hiç dünya kelâmı etmemişler. Çalışma esnasında yapılabilecek bütün konuşmalar, verilecek bütün emirler; Besmele, Tekbir, Kelime-i Tevhid, Kelime-i Şehadet, salât ve selâmlarla kodlanmış… “Taşı getir” yerine “Allahuekber”, “Harcı kar” yerine “Lâ ilâhe illâllah” gibi…
Osmanlı’nın bu şekilde inşa ettiği kale, Suudlar tarafından yıkıldı ve yerine otel yapıldı… Peygamber sünnetinin sakaldan ibaret olduğunu zanneden bir anlayıştan da bu beklenirdi zaten.
İkinci örnek Hicaz Demiryolu’ndan… Büyük Sultan 2. Abdülhamit, Hicaz demiryolunu yaptırırken, mukaddes topraklarda yatanları rahatsız etmemek için şimendiferlerin tekerlekleriyle demirleri, deriler ve bezlerle sardırmış…
Peygamber Efendimiz ve mukaddes topraklar konusunda böylesine bir hassasiyet ve terbiye sahibi Osmanlı sultanlarının neredeyse doğumdan ölüme kadar bütün hayatları bir şekilde Hırka-i Saadet Dairesi’yle ilişkilidir. Daireyle aynı çatı altında olan Sünnet Odası’nda erkekliğe ilk adımlarını atarlardı. Cülûs, yani tahta çıkma töreninin ilk ritüeli Mukaddes Emanetler’in korunduğu has odada yapılır, devlet erkânı kendisine burada biat ederdi. Ölümlerinde bu dairenin duvarındaki çeşmede gasledilirlerdi. Yine naaşları bu daire önündeki mermer sete koyularak tezkiyeleri yapılır ve helâllik dilenirdi.
Padişahların naaşlarının konulduğu sekinin köşesinde yer alan (fotoğrafta görülen) bu kapaklı kuyu ve daire girişinde yer alan şadırvan, Osmanlı inceliğinin saraydaki en önemli timsalidir. Hırka-i Saadet Dairesi’nin temizliğinde çıkan tozlar ayak altında çiğnenmesin diye bu kuyuda muhafaza edilirmiş…
Kutsal Emanetler’i ilk günden itibaren hürmet ve muhabbetle taht odasında muhafaza eden Osmanlı sultanları, bu hatıralara hiçbir millette görülmeyen bir şekilde hürmette bulundular. Bu saygı ve muhabbet, saraylıların tamamı tarafından azami şekilde gösterildi. Has Odalılar, daireye her giriş çıkışta dışarıdan içeriye toz getirmemek, içeriden de dışarıya toz çıkarmamak için bir hürmet ifadesi olarak ellerini girişteki şadırvanda yıkarlardı…

“Konstantiniyye mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan. Onu fetheden asker ne güzel asker.” Hz. Muhammed.
O güzel kumandanın kurduğu saraya ve o güzel kumandanın güzel torunlarına da bu yakışır... (28/ 04/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 18.03.2010 21:06
Görüntülenme: 2005
İndirilme: 0
Oylama: 5.00 (1 Oy(lar))
Dosya boyutu: 80.4 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/500
Buşluk Verisi: F/9
ISO hızı: 400
Oluşturma Tarihi: 28.04.2009 12:25:36
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft