Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

bursa evleri
bursa evleri
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

ümmü gülsüm çeşmesi- üsküdar
ümmü gülsüm çeşmesi- üsküdar

            

Önceki Fotoğraf:
ümmü gülsüm çeşmesi- üsküdar

 
 Sonraki Fotoğraf:
ümmü gülsüm çeşmesi- üsküdar


ümmü gülsüm çeşmesi- üsküdar
Açıklama: Üsküdar Çavuş Dere Caddesi üzerinde, Tekke Arası Sokak girişinde bulunan çeşme, daha önce caddeyle Hatmi Sokağın birleştiği yerdeymiş. 1991 yılında şimdiki yerine taşınmış.
İbrahim Paşa tarafından 1817 yılında yaptırılan üç cepheli bir köşe çeşmesidir. İki yan cephesindeki muslukları oval bir çerçevenin içine yerleştirilmiş. Öne çıkan orta bölümde, iki sütun arasında dikdörtgen bir çerçevenin içinde ayna taşı yer alıyor. Taşın ortasınadaki oval madalyonun içinde bir ibrik kabartma bulunuyor. İçerisinde de “Maşaallah, Bismillah, Es- sâkî” kelimelerine yer verilmiş. Ayna taşının alınlığı da bir ayetle taçlandırılmış.
Saçakla ayna taşı arasındaki üç satırlık kitabenin iki yanına, S kıvrımlı akantüs yaprakları ve enginara benzeyen süslemeler konmuş. Kitabenin üstünde de iri akantüs yaprakları arasında maalesef içi boş bir oval madalyon bulunuyor. Maalesef diyorum çünkü madalyonun içinde daha önce büyük ihtimalle bir tuğra yer alıyordu. Besmele ya da tuğra her neyse, vandalın biri tarafından yok edilmiş. Yakından inceleyince, sonradan kazındığı çok açık bir şekilde belli oluyor. Tıpkı Kadıköy’deki Halit Ağa Çeşmesi’nde olduğu gibi…
Vandallığın cahillikle bir ilgisi yok. Bazen bir sokak serserisi, bazen bir kaymakam, bazen de bir cami görevlisi dört dörtlük bir vandal olarak karşımıza çıkabiliyor… Tarihi eserleri, özellikle çeşmeleri (bu çeşmede de olduğu gibi) yazı tahtasına çevirmek en kolay, dolayısıyla da en yaygın olanı…
Mühr-i Süleyman olarak bildiğimiz “Davud Yıldızı” figürü, İslâm süsleme sanatlarında bolca kullanılmış. Anadolu Selçukluları, Artukoğulları, İlhanlılar ve Osmanlılar, güç sembolü olarak gördükleri bu altıgen yıldızı cami tezyinatında hep kullanmış. Bundan bihaber olan cami görevlisi, din adına hareket ettiğini zannederek rahatlıkla bu motifi tahrip edip bir vandal olarak karşımıza dikilebiliyor...
Harf devriminin ardından bir kaymakam, kraldan fazla kralcı kesilip ilçesindeki tarihi eserler üzerinde yer alan eski yazılı kitabe ve tuğraları kazıtabiliyor. Kadıköy’deki Halit Ağa Çeşmesi ve Üsküdar’daki Ümmü Gülsüm Çeşmesi’nde olduğu gibi… (17/ 01/ 2011)
Kelimeler:  
Tarih: 26.01.2011 01:16
Görüntülenme: 2093
İndirilme: 2
Oylama: 2.00 (1 Oy(lar))
Dosya boyutu: 118.9 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/160
Buşluk Verisi: F/6.3
ISO hızı: 250
Oluşturma Tarihi: 17.01.2011 16:41:43
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft