Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

gülhane parkı kapısındaki çeşme/ istanbul
gülhane parkı kapısındaki çeşme/ istanbul
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

şirince köyü
şirince köyü

            

Önceki Fotoğraf:
şirince köyü

 
 Sonraki Fotoğraf:
şirince köyü


şirince köyü
Açıklama: Selçuk ilçesine 7 kilometre mesafede olan Şirince, doğası ve doğaya uyumlu evleriyle İzmir’in en güzel köylerinden biri. Geçmişte hep Rumlar’ın oturduğu bir yer olmuş. Şaka gibi ama bu kadar güzel bir yerin eski adı Çirkince’ymiş. Bu adlandırmanın da hoş bir hikâyesi var. Türkler Ayasuluk yani Selçuk ve çevresini ele geçirdiklerinde bir grup Rum’a yerleşmeleri için bu araziyi göstermişler. Ayasuluk’tan uzaklaştırılan Rumlar buraya yerleştikten sonra çevre köyllülerinin “Yerleştiğiniz yer güzel mi?” sorularıyla karşılaşınca, köyün güzelliğini gizlemek ve başkalarının bu köye gelmesini önlemek için “Çirkince” cevabını vermişler.
Köyün bir diğer adı da Kırkınca’ymış. Söylentiye göre derebeyleri zamanında azad edilen 40 köle tarafından kurulduğu için Kırkınca olarak adlandırılmış.
İzmir’in işgali sırasında Yunan ordusuyla birlikte hareket eden köy halkı, 9 Eylül 1922’de İzmir’in işgalden kurtarılması sonrasında Yunanistan’a göç etmiş. Birkaç yaşlı dışında köyde kimse kalmamış. Issız bir hal alan köy, mübadeleyle Selânik ve Kavala’dan gelen Türkler’in yerleşmesiyle eski canlılığını tekrar kazanmış.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında köyü ziyaret eden dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa, “Böyle güzel bir yer Çirkince olamaz. Olsa olsa Şirince olur” demiş ve köyün ismini Şirince olarak değiştirmiş.
Eski Şirince evleri genellikle iki katlı. Alt kat ahır ve depo, üst kat yaşama alanı olarak düzenlenmiş. Çukur ve dik yerlerdeki bazı evlerse üç katlı olarak yapılmış. Yamaçlar boyunca kademeli olarak eş yükseklikte düzgün sıralar halinde dizilen evlerin cepheleri aynı yöne bakıyor. Köyün görüntüsündeki güzellik de bu düzenlemeyle oluşturulmuş.
Dar ve taş döşeli sokakları çevreleyen evlerin bir kısmı restore edilerek pansiyon yapılmış. Fiyatları biraz pahalı ama burada da ancak bir gece kalınır. Çünkü köyün tamamını gezip görmek ve keyfini çıkarmak için bir gün yeterli. Benim gibi önceliği fotoğraf çekmek olanlar içinse en ideali, daha ucuz olan Selçuk’ta konaklamak. Böylece dar bütçe ve sınırlı zamanda daha fazla yer gezip bol bol fotoğraf çekme imkânı bulunabiliyor. (30/ 08/ 2012)
Kelimeler:  
Tarih: 13.10.2012 16:23
Görüntülenme: 1808
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 148.0 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/400
Buşluk Verisi: F/10
ISO hızı: 250
Oluşturma Tarihi: 30.08.2012 15:29:02
Merkez Uzunluğu: 145mm

Powered by DNAsoft