Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

saçlı abdülkadir camii- eyüp
saçlı abdülkadir camii- eyüp
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

halit ağa çeşmesi- kadıköy
halit ağa çeşmesi- kadıköy

            

Önceki Fotoğraf:
halit ağa çeşmesi- kadıköy

 
 Sonraki Fotoğraf:
halit ağa çeşmesi- kadıköy


halit ağa çeşmesi- kadıköy
Açıklama: Kadıköy’de Acıbadem’e giden Halit Ağa Sokağı’nın başında bulunan çeşme, daha önce ana cadde üzerindeyken şimdi bulunduğu yere nakledilmiş. Barok üslubundaki çeşmeyi, Sultan 3. Selim’in Darüssaade Ağası Halit Ağa yaptırmış. Suyunuysa 1834 yılında Sultan 2. Mahmut getirmiş. Zamanla bakımsız kalınca 1868’de Sultan Abdülaziz tarafından tamir ettirilmiş. Son olarak 2007 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından restore edildi.
Düz çatılı çeşme, dört silindir sütunla üç bölümlü olarak tasarlanmış. Dalgalı kemerli nişlerden ortada olan biraz daha geniş, ayna taşı da daha yoğun olarak süslenmiş.
Saçakla sütun başlıkları üzerindeki silme arasında kalan kısımda, dört konsolla üç bölüm oluşturulmuş.
Çeşmenin yapım kitabesi, orta bölümün üzerinde kornişle saçak arasında bulunuyor.
Çatının üzerine yerleştirilen iki parçalı mermer plâkadaysa tamir kitabeleri yer alıyor. Gelelim mermer plâkalar üzerinde tepelik gibi duran boş rozet, sağdaki kitabenin ortasındaki ve yapım kitabesinin iki yanındaki boş madalyonlara…
Rozet ve madalyonlarda tuğra varmış fakat bir vandal tarafından kazıtılmış. 1928’deki harf devriminin ardından buranın kaymakamı kraldan fazla kralcı kesilip eski yazılı kitabe ve tuğralara takmış. Yeni yazı geldiğinden eskinin hükmü kalmadı diyerek bazı eserlerin üzerinde yer alan tuğra ve kitabeleri kazıtmaya başlamış. İtirazlar gelmiş olacak ki bu çeşmede de görüldüğü gibi kararını tam olarak uygulayamamış. Madalyonlar içindeki tuğralar yok edilmiş fakat kitabelere dokunulmamış ya da dokunulamamış…
Geçen zaman içerisinde çeşme tamire muhtaç oldu ve 2007’de Kadıköy Belediyesi tarafından onarıldı. Parlatılan mermerlerde kitabeler açığa çıkınca kazınan yerler de iyice görünür hale geldi. O güne kadar çeşmenin hikâyesini bilmeyenler, mahalledeki vatandaşları da kullanarak, Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün tuğra ve besmeleleri kazıttığına dair haberler yaptılar. Tartışma büyüdü. Onarımı yapanlar da çeşmenin hikâyesini bilmiyordu. “Restorasyona başladığımızda tuğralar yoktu, vatandaş kazımışsa biz ne yapalım” tarzında demeçler verdiler. Halbuki restorasyondan önce zahmet edip birazcık araştırma yapabilirlerdi. Meselâ Prof. Dr. Semavi Eyice gibi bir hazine var ve Kadıköy’de ikamet ediyor. Daha önce caddeden kaldırılan bu çeşmenin meydandaki boğa heykelinin karşısındaki köşeye konulması için defalarca belediye yetkililerini uyarmıştı. Ona sorsalar, işin aslını öğrenirler ve bu haksız saldırıdan kurtulabilirlerdi. Kimbilir belki de hikayeyi biliyorlardı ve tuğraları kazıyan kişinin de bir CHP’li olması nedeniyle bu konuyu yeniden açmak istemediler… (13/ 12/ 2010)
Kelimeler:  
Tarih: 03.02.2013 22:03
Görüntülenme: 1944
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 109.1 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/40
Buşluk Verisi: F/4.2
ISO hızı: 160
Oluşturma Tarihi: 13.12.2010 14:29:44
Merkez Uzunluğu: 11mm

Powered by DNAsoft