Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

akbıyık çeşmesi- ahırkapı
akbıyık çeşmesi- ahırkapı
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

izmir saat kulesi
izmir saat kulesi

            

   Sonraki Fotoğraf:
izmir saat kulesi


izmir saat kulesi
Açıklama: Siteyi gezenler, notlarımın altına düştüğüm tarihlere dikkat edenler bilir... 2002 yılından beri başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinde mimari fotoğrafları çekiyorum. Başlangıçta basit sayılabilecek bir merakla hareket ediyordum fakat yıllar geçtikçe işimi daha bilinçli bir şekilde yapmaya başladım. Her eseri, başta kitabeleri olmak üzere detaylı bir şekilde fotoğraflamaya çalıştım.
Herkesin malumudur ki zaman içerisinde bazı eserlerin kitabeleri ya çalınmış ya kırılıp parçalanmış, ya da bakımsızlıktan yok olup gitmiştir. Böyle kitabesinin yeri boş olan bir çok eser fotoğrafladım.
Zaman zaman da kitabe veya tuğra olması gereken pano ve madalyonların kabak gibi bomboş olduğunu, bazılarının üzerinin kazınmış olduğunu görüyordum. Vandallar tarafından tahrip edilmiş olabileceklerini düşünüyordum ama tam olarak başlarına geleni bilmiyordum. Araştırdım ve utanç verici gerçeği öğrendim...
Tuğra ve kitabe kazıma işi kanun yoluyla, sistematik bir şekilde yapılmış. Konuyu merak edenler Osman Öndeş'in Vurun Osmanlıya adlı eserinden kapsamlı bilgiler edinebilir. Hikaye kısaca şöyle:
1927’de çıkarılan, “Türkiye Cumhuriyeti dahilinde bulunan meban-i resmiye-i milliye üzerinde tuğra ve methiyelerin kaldırılması hakkındaki 1057 nolu kanun”la, binaların üzerinde bulunan Osmanlı tuğraları ve kitabeleri söküldü veya gizlendi.
Türkiye’nin her yerinde öncelikle tuğralar olmak üzere ecdat yadigârı binlerce sanat eseri, demir raspalarla kazındı.
Kazınan tarihimiz kategorisindeki ilk örnek olarak İzmir Saat Kulesi fotoğrafını paylaşıyorum çünkü anlamlı olacağını düşündüm.
Ben Batı Trakyalı'yım. Gümülcine'nin simgesi, Sultan 2. Abdülhamit döneminde dikilen saat kulesidir. Lisede okurken edebiyat öğretmenim Halil Açıkgöz Gümülcine Saat Kulesi'nin kitabesini fotoğraflamamı istemişti. Hazırladığı bir kitapta kullanacaktı. O yıllarda Batı Trakya'da bir Osmanlı eserini fotoğraflamak meseleydi. Hemen ensenizde polisi görüyordunuz. Yaz tatilinde memleketime gittiğimde küçük analog bir makineyle kulenin etrafında dönmeye başladım. Kitabeyi bulduğumda ilk fotoğrafı çekmiştim ki uzaktan polis jipinin hızla bana doğru yaklaştığını gördüm. Hemen arka duvardan avluya atlayıp izimi kaybettirdim. Kitabe konusunun hikayesi uzundur. Yunan istihbaratının desteğiyle Yunanlı köylülerin gece yarısında köy mezarlığımızdan mezar taşlarını nasıl yok ettiklerini, kitabelerin nasıl söküldüğünü babamdan ve köyümüzün yaşlılarından çok dinledim. Anlatmak istediğim, mezar taşlarının ve kitabelerin tapu ve kimlik değerinde olduğunu daha çocukken biliyordum...
Diğer bildiğim şeyse, 2. Abdülhamid'in "saat kulelerinin sultanı" olduğudur. Osmanlı coğrafyasındaki saat kulelerinin yüzde doksanı onun döneminde dikilmiş. Günümüzde de bir çok şehrin simgesi halinde olan bu zarif kuleler Abdülhamid Han'ın eseridir. Bunlardan biri de tabii ki İzmir Saat Kulesidir.
Konak Meydanı’nda bulunan ve şehrin sembolü olan saat kulesi, Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılında inşa edilmiş. 1901 yılında şehrin valisi Kamil Paşa tarafından yaptırılan kulenin saati de Abdülhamid’in dostu olan Alman İmparatoru 2. Wilhelm’in hediyesiymiş.
Türkiye’deki saat kuleleri arasında zerafetiyle öne çıkan yapıda yer alan tuğra ve Arma-i Osmani tarih kazıyıcılar tarafından kaldırılmış. Yerine ay yıldız nakşedilerek kule ve İzmir Cumhuriyetçi yapılmış! (27/ 08/ 2012)
Kelimeler:  
Tarih: 22.02.2013 17:42
Görüntülenme: 5612
İndirilme: 1
Oylama: 5.00 (2 Oy(lar))
Dosya boyutu: 152.3 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

Powered by DNAsoft