Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

şehzadebaşı camii
şehzadebaşı camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

topal osman anıt mezarı
topal osman anıt mezarı

            

Önceki Fotoğraf:
topal osman anıt mezarı

 
 Sonraki Fotoğraf:
topal osman anıt mezarı


topal osman anıt mezarı
Açıklama: Osman Ağa, Giresun’un ileri gelen tüccar ailelerindendi. Babasının askerlik bedelini ödemesine rağmen 1912 Balkan Savaşı’na gönüllü olarak katıldı. Savaşta gösterdiği başarılarından dolayı yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Çorlu’da yaralanarak ayağı sakat kaldı. Bu olaydan sonra hem gazi ünvanını aldı, hem de Topal Osman olarak anılır oldu. Giresun’a döndükten sonra 1.Dünya Savaşı’na katıldı.Batum ve Harşit çayında Ruslar’a karşı savaştı. Ruslar’ın Harşit çayını geçmelerini engelleyerek Tirebolu’nun işgalini önledi. Kurduğu gönüllü birlikle uzun yıllar Ermeni ve Rum çetelerin korkulu rüyası oldu. 1919’da Giresun Taşkışla’ya asılan Yunan ve Pontus bayraklarını indirip yerine takrar Türk bayrağını astı… Sahile dikilen Ermeni anıtını, dikildiği günün ertesinde dinamitle havaya uçurdu…

Giresun gençlerinden oluşan Giresun Gönüllüler Taburu’yla Çorum, Merzifon, Tokat Niksar ve Samsun cıvarındaki Rum ve Ermeni çetelerin tamamının soyunu tüketti. 1921 yılındaki Koçgiri ayaklanmasını komutasındaki 47. Gönüllü Alayı’yla bastırdı. Yine komutasındaki 42. Alay’la Sakarya Savaşı’na katıldı. Gönüllülerden oluşan alayının tamamını şehit verdi fakat bulunduğu yeri düşmana teslim etmedi.
Yunan’ın İzmir’den püskürtülmesine kadar Milli Mücadele’nin tüm aşamalarında bulunan Topal Osman böyle büyük, vatanperver bir kahramandı. Fakat biraz saftı. Meclis’te Mustafa Kemal’e muhalif milletvekillerin lideri olan Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in ülkeyi düşmana sattığına inandırıldı ve onu ortadan kaldırması istendi. Vatan için babasını bile gözünü kırpmadan yok edecek bir gözü karalığa sahip olan Topal Osman istenileni yaptı ve Ali Şükrü Bey’i ortadan kaldırdı. Sonrasında da hakkında yakalama emri çıkartıldı. Kandırıldığını anlayan Osman Ağa, adamlarıyla birlikte Çankaya Köşkü’nü bastı. Mustafa Kemal, Topal Osman’ın böyle bir davranış göstereceğini bildiği için Rauf Orbay’ın dairesine gitmişti. Topal Osman, adamlarıyla birlikte kapıları kırıp önüne çıkanı devirdi. Bu olay da tarihe Çankaya Köşkü Baskını olarak geçti.
Daha sonra Papaz’ın Bağı’ndaki evinde kıstırılan ve çatışmada yaralı olarak ele geçirilen Topal Osman, hastahaneye kaldırılırken kafası kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü ve Çankaya yakınlarına gömüldü. Meclis’te Ali Şükrü Bey’in katilinin yakalanarak Ulus Meydanı’nda idam edilmesi oybirliğiyle kabul edilince cesedi gömüldüğü yerden çıkarıldı. Paramparça olduğu için başından asılması mümkün olamayınca, Balkan Harbi’nde topal kalan Osman Ağa, Meclis’in kapısında ayağından asıldı. Cenazesi, kardeşlerinin ricası üzerine Giresun’a nakledildi ve Giresun Kalesi’nin tepesinde şimdi bulunduğu yere defnedildi. (23/ 08/ 2013)
Kelimeler:  
Tarih: 12.03.2014 22:55
Görüntülenme: 1270
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 120.2 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/350.00035000035
Buşluk Verisi: F/10
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 23.08.2013 16:48:54
Merkez Uzunluğu: 10mm

Powered by DNAsoft