Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

tokat evleri
tokat evleri
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

panorama 1453
panorama 1453

            

Önceki Fotoğraf:
panorama 1453

 
 Sonraki Fotoğraf:
panorama 1453


panorama 1453
Açıklama: Topkapı Meydanı’nın çevre düzenleme çalışmaları 1999 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldı. Topkapı Şehir Parkı olarak adlandırılan bu yer; yeşil alanlar, yürüyüş- oyun parkurları, havuzlar ve el sanatları çarşısı olarak kullanılmak üzere ahşap tek katlı Osmanlı evleriyle donatıldı. Bu kapsamda park içinde bulunan Takkeci İbrahim Çavuş Camii de restore edildi. Anadolu ve Trakya Otogarı’nın faaliyette olduğu yıllarda İstanbul’un en hareketli, aynı zamanda en pis yeri olan Topkapı; şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler için sakin bir dinlence ve eğlence yeri olarak düşünülmüştü. İyi de edilmişti… Burası ikinci bir Sultanahmet Meydanı yapılacak, Takkeci Camii de buranın Sultanahmet’i olacaktı. Meydan düzenlendi, cami onarıldı ancak nedense burası bir türlü hareketlendirilemedi…
Yukarıdaki satırlar Takkeci İbrahim Çavuş, diğer adıyla Takkeci İbrahim Ağa Camii fotoğraflarımın altında yer alıyordu… Topkapı’nın eski halini bilirim ve o yıllarda “Burası adam olmaz” sözünü defalarca işittim... İş yapmak isteyen adamlar başa gelince nasıl adam edildiğine de şahit oldum… Alt ve üst geçitlerle trafiği çözülen; yeşil alanlar, parkurlar ve küçük ahşap evlerle donatılarak çevre düzenlemesi yapılan bu yerin bir türlü hareketlendirilememesi beni üzüyordu. Ta ki Panorama 1453 adlı fetih müzesini görene kadar… İçine girdiğimde hayranlıktan donup kaldığım bu müzenin, önümüzdeki aylar ve yıllarda Şehir Parkı’nı İstanbul’un en uğrak yerlerinden biri haline getireceğinden eminim…
İstanbul Büyükşehir belediyesi tarafından eski Anadolu otogarının yerine kurulan müze, dışarıdan bakıldığında pek o kadar önemli bir yer gibi durmuyor. Ancak içine girildiğinde insanı şok ediyor. İstanbul’un fethinin canlandırıldığı devasa panoramik bir resim sanki sizi fethe davet ediyor. 29 Mayıs 1453 Salı sabahında Osmanlı askerlerinin şehre girmeye başladığı ânı tasvir eden resim, bilgisayar ortamında çizilmiş ve yarım küre şeklindeki mekânın tamamına oturtulmuş. İki boyutlu resmin önündeki daire biçimindeki alana da toplar, barut fıçıları, kılıçlar, oklar, yaylar, balyozlar gibi savaş gereçleri gerçek ebadında üç boyutlu olarak yerleştirilmiş. Düzenleme o kadar ustaca yapılmış ki bu nesnelerin nerede bitip resmin nerede başladığını anlayamıyorsunuz. Duvardaki resim sadece yatay olarak devam etmiyor. Gökyüzüyle birleşiyor. Yani bütünlük hissi hiç zedelenmemiş. Güllelerin bıraktığı iz, bulutlar hepsi düşünülmüş. Mesafe duygusu kaybedilmiş, derinlik algısı tavan yaptırılmış. Sanki izlediğiniz resmin içinde kilometrelerce yürüyecekmişsiniz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Bütün bunlara bir de gümbür gümbür top ve tekbir sesleri, kılıç şakırtıları, mehter marşları eklenince gerisini siz düşünün… Allah, Allah deyip ileri atılasınız geliyor… Kendinizi fethin tam ortasında bulacağınız bu mekân, Haziran sonunda ziyarete açılıyor.
Panorama 1453’le ilgili birkaç not: Fethin canlandırıldığı panoramik resim, 2350 metrekarelik alan içinde 16 metre yüksekliğinde hazırlanmış. Yaklaşık 10 bin civarında figür kullanılmış. Türkiye’de bir ilk olan panoramik müzenin dünyada 30 benzeri var ama bizimki onları döver diyebiliriz :)) Çünkü diğerlerinden farklı olarak hiç kesintiye uğramadan bütün mekânı kaplıyor. Yani sadece yatay değil, aynı zamanda dikey olarak da devam ediyor. Dünyanın en büyük ve ilk tam panoramik müzesini mutlaka görün… (07- 06- 2008)
Kelimeler:  
Tarih: 16.06.2008 23:01
Görüntülenme: 1326
İndirilme: 3
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 153.6 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/25
Buşluk Verisi: F/3.5
ISO hızı: 250
Oluşturma Tarihi: 12.06.2008 14:35:14
Merkez Uzunluğu: 50mm

Powered by DNAsoft